phone_icon 210 97.07.089 mail_icon info@taximotors.gr map_icon Λεωφόρος Βουλιαγμένης 291, 172.36, Άγιος Δημήτριος
phone_icon 210 97.07.089 mail_icon info@taximotors.gr map_icon Λεωφόρος Βουλιαγμένης 291, 172.36, Άγιος Δημήτριος

Ταξί: Αντικατάσταση οχημάτων

22 Σεπτεμβρίου 2021
site

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Στόχος η προσέλκυση περισσότερων αυτοκινητιστών μέσω του διπλασιασμού της επιδότησης από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα ηλεκτροκίνητα «πράσινα ταξί» φαίνεται ότι θα αργήσουν να αποτελέσουν τον κανόνα στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον καταδεικνύει η εκκωφαντική αποτυχία της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η οποία είχε πανηγυρικά ανακοινωθεί ακριβώς προ ενός έτους, αλλά στο διάστημα αυτό κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον μόλις… 8 επαγγελματιών του κλάδου που κατέθεσαν αίτηση επιδότησης για την αντικατάσταση του συμβατικού τους οχήματος με ηλεκτρικό.

 

Το κίνητρο των 10.500 ευρώ (τα 2.500 εκ των οποίων προέρχονται από την υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού οχήματος) δεν κατάφερε να προσελκύσει τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι ύστερα από τη 10ετή οικονομική κρίση αλλά και τη διετία της πανδημίας είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται έως και κατά 90% κατά περιόδους. Κι αυτό γιατί παρά το κίνητρο θα έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας κατά μέσο όρο ακόμα 30.000 ευρώ για να αποκτήσουν νέο ηλεκτρικό ταξί.

 

 

 

site 2

 

 

 

Σε μία νέα προσπάθεια να πείσουν ακόμα περισσότερους αυτοκινητιστές ταξί να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος δια στόματος του υπουργού, Κώστα Σκρέκα ανακοίνωσε την επιδότηση της αγοράς με διπλάσιο ποσό, δηλαδή με 20.000 ευρώ ως κίνητρα συν τα 2.500 ευρώ της απόσυρσης για τα πρώτα 2.000 ταξί με χρηματοδότηση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της χρονιάς περίπου 6.000 – 8.000 ταξί θα πρέπει να αντικατασταθούν καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει και η τελευταία παράταση που έχει δώσει το υπουργείο μεταφορών για την ανανέωση του στόλου τους, αυξάνοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο την ηλικία των κυκλοφορούντων ταξί, ορισμένα εκ των οποίων (εξαιτίας των παρατάσεων και ειδικά στην επαρχία) μετρούν ήδη 25 χρόνια στους δρόμους. Η μέση ηλικία των ταξί στους ελληνικούς δρόμους υπολογίζεται σε 11,1 έτη, αλλά πολλά είναι εκείνα που είναι παλαιότερα. “Οπως προκύπτει από προηγούμενα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, το 60% του στόλου των ταξί είναι τεχνολογίας Euro 3 ή παλαιότερα, ενώ αρκετά δεν θεωρούνται επαρκώς συντηρημένα.

 

Επίσης υπολογίζεται ότι ένας στόλος που αριθμεί περί τα 16.000 ταξί όπως συμβαίνει στην Αττική, κατά τη διάρκεια της ζωής του εκπέμπει περίπου 46.000 τόνους αιωρούμενα σωματίδια και 600.000 τόνους οξείδια του αζώτου.

 

Δεδομένης μάλιστα και της συνεχούς κυκλοφορίας του στο κέντρο της πόλης, εκτιμάται ότι η αντικατάσταση ενός συμβατικού ταξί με ηλεκτρικό έχει πολλαπλάσια περιβαλλοντικά οφέλη συγκρινόμενη με την αντικατάσταση ενός Ι.Χ. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι με την αντικατάσταση ενός επαγγελματικού ταξί εξοικονομούνται 85 τόνοι CO2 ενώ με την αντικατάσταση ενός συμβατικού ΙΧ 30 τόνοι CO2, στη διάρκεια ζωής τους.

 

Πηγές του κλάδου των αυτοκινητιστών ταξί αν και άκουσαν με ενδιαφέρον τη νέα πρόταση κινήτρων του υπουργού Περιβάλλοντος, εξακολουθούν να προβληματίζονται δεδομένου ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται να στραφούν σε ελαφρώς μεταχειρισμένα οχήματα φυσικού αερίου, η τιμή των οποίων μπορεί να ξεκινά από τα 15.000 ευρώ και να φτάνει στα 22.000 ευρώ.

 

Αλλά ακόμα και αν υποτεθεί ότι θα υπάρξει ζήτηση για την επιδότηση των 22.500 ευρώ, αυτή θα μπορέσει να καλύψει μόνο 2.000 από τα ταξί που θα πρέπει να αντικατασταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα οχήματά τους, αλλά θα το κάνουν με νεότερα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση φυσικού αερίου.

                                                       

 

new car site

 

 

 

 

Τα στοιχεία του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, από την έναρξη του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα έχουν κατατεθεί 13.944 αιτήσεις. Με στόχο τα 1.315 οχήματα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το 2020 ταξινομήθηκαν 2.135 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με μερίδιο στις νέες ταξινομήσεις 2,6%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων ανέρχονται σε 3.187 και έχουν καλύψει ήδη το 84% του στόχου, που είναι 3.795 που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την χρονιά αυτή.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά εννέα φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Για την κατηγορία των ταξί, πάντως, οι αριθμοί δεν είναι τόσο αισιόδοξοι αφού έως τις 24 Ιουνίου 2021 το πληροφορικό σύστημα της δράσης είχε υποδεχθεί έντεκα αιτήσεις για ταξί, εκ των οποίων οι οκτώ αφορούν αμιγώς ηλεκτρικά ταξί και τρεις υβριδικά εξωτερικής φόρτισης.

 

 

 

antikatastasi oxomatwn used

 

 

 

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος για τα ταξί, ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 45.800.000 ευρώ, με δυνατότητα τροποποίησης της κατανομής της ανάλογα με την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Επίσης, όπως ανέφερε και ο κ. Ταγαράς, εξετάζεται σημαντική αύξηση του ποσού του οικολογικού μπόνους για τα ταξί, με πόρους που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι ιδιοκτήτες επιβατικών οχημάτων δημόσιας χρήσης ταξί, δικαιούνται αγοράς ή σύναψης επαγγελματικής μίσθωσης ενός αμιγώς ηλεκτρικού ή υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης και υποχρεούνται να προβούν σε οριστικό αποχαρακτηρισμό και απόσυρση παλαιού οχήματος, παραδίδοντας τα οχήματα σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ή σε σημεία συλλογής τους.

 

Για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα επιβατικά δημόσιας χρήσης, ταξί, με λιανική τιμή προ φόρων έως 50.000 ευρώ το οικολογικό μπόνους ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ, που φτάνει τις 10.500 αθροίζοντας το ποσό της υποχρεωτικής απόσυρσης οχήματος παλαιού ύψους 2.500 ευρώ.

 

 

 

antikatastasi oxomatwn used 2

 

 

 

Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των ταξί) στη χώρα μας αγγίζει τα 16 έτη, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που θεωρείται σχετικά υψηλός είναι τα 11,5 χρόνια. Αποτέλεσμα είναι ο στόλος της Ελλάδας να θεωρείται ο τέταρτος πιο γηρασμένος της Ευρώπης καθώς είναι νεότερος μόνο απ΄αυτόν της Λιθουανίας (16,8 έτη), της Εσθονίας (16,7 έτη) και της Ρουμανίας (16,5 έτη).

 

 

 

antikatastasi oxomatwn used 3

 

                                                                                             

                                                     

Στην επιχείρησή μας Taxi Motors, ΚΛΑΔΗΣ Φ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ θα ενημερωθείτε για όλα τα διαθέσιμα καινούρια – μεταχειρισμένα οχήματα ταξί και ανακαλύψτε τους προνομιακούς όρους απόκτησής τους μέσα από τις προσφορές μας. Κερδίστε αποκλειστικά προνόμια και δώρα με κάθε αγορά νέου επαγγελματικού οχήματος ταξί από 0% προκαταβολή, έως και 84 μήνες εξόφληση γιατί είναι ωραίο να έχεις επιλογές.

 

 

 


Πηγή : ethnos