phone_icon 210 97.07.047 mail_icon info@taxikladis.gr map_icon Λεωφόρος Βουλιαγμένης 291, 172.36, Άγιος Δημήτριος

Nissan Note 1,5 dCi – Taxi

13 Ιουλίου 2015
nissannotetaxi2

Με διαστάσεις μικρού οχήματος και ευρυχωρία μεγαλύτερου μοντέλου, το Nissan Note προβάλλει την αστική ευχρηστία, την οποία και συνδυάζει με χώρους για μια μικρή οικογένεια, ενώ στην έκδοση diesel διανθίζει τις χάρες του με σημαντική οικονομία κίνησης.

Η δεύτερη γενιά του Nissan Note είναι ολικά αναβαθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Το Note παίζει το ρόλο του μεγαλύτερου μικρού της Nissan και  απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν την πρακτικότητα και ευρυχωρία από το αυτοκίνητό τους, χωρίς να θέλουν να επιλέξουν μια μεγαλύτερη –και πιο «ακριβή»– λύση.

 

nissannotetaxi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με «αιχμηρή» σχεδίαση

Η σχεδίαση του Nissan Note προέρχεται από αυτή του Invitation concept του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2012, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να διαφοροποιείται σημαντικά από αυτό του πρωτότυπου. Έχουμε λοιπόν ένα ενός όγκου αμάξωμα, με αρκετές γυάλινες επιφάνειες και κάθετες κολώνες, το οποίο ενσωματώνει καθαρές γραμμές με περιορισμένες γωνίες. Ξεχωρίζει το εμπρός κοντό καπό με τα μεγάλα εμπρόσθια αιχμηρά φωτιστικά, που «δένουν» στη μάσκα και τονίζουν το δυναμισμό του σχήματος. Αντίστοιχα μοντέρνα σε σχεδίαση είναι τα πίσω κάθετα «κυματιστά» φωτιστικά, τα οποία ακολουθούν τις ανάγλυφες πλαϊνές νευρώσεις.

 

 

Εσωτερικό-Χώροι: Πρακτικό, με καλή εργονομία και ικανοποιητική ποιότητα

Στο εσωτερικό του Note η απλότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τις γραμμές του ταμπλό, με την έμφαση να δίνεται περισσότερο στην πρακτικότητα και την παροχή αρκετών θηκών για μικροαντικείμενα. Έτσι μπροστά από το συνοδηγό εκτός από το παραδοσιακό ντουλαπάκι (με αρκετό μάλιστα βάθος), υπάρχει και ένας έξτρα αποθηκευτικός χώρος ακριβώς από πάνω του, ο οποίος φιλοξενεί και την είσοδο του USB. Έπειτα, στη βάση της κονσόλας μεταξύ των καθισμάτων υπάρχουν τρεις μεγάλες θήκες για μικροαντικείμενα, μαζί με 2 πολύ βολικές ποτηροθήκες.

 

note011113 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

note01note011note2

 

 

 

 

 

Στο πεδίο τώρα μπροστά από τον οδηγό, ο πίνακας οργάνων έχει πιο μοντέρνα γραφικά από το υπόλοιπο ταμπλό (στην επιλογή «Eco» του κινητήρα αποκτά ένα διαφορετικό χρωματισμό, σε εναλλαγή μπλε-πράσινου ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης), φιλοξενώντας και μια ευμεγέθη οθόνη για το trip computer. Όμορφη τέλος είναι και η σχεδίαση του τιμονιού, το οποίο φιλοξενεί και τα χειριστήρια για το ηχοσύστημα και το cruise control (αμφότερα στάνταρ).

 

Ποιότητα-Εργονομία

Στο κομμάτι της ποιότητας, το εσωτερικό του Note επενδύεται αποκλειστικά και μόνο με σκληρά στην αφή πλαστικά, τα οποία διαθέτουν καλή συναρμογή και μέτριο φινίρισμα.

Η εργονομία βέβαια βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, με τους περισσότερους διακόπτες να είναι τοποθετημένοι σε σωστά σημεία και να μην απαιτούν πολύ ώρα εκμάθησης από τον οδηγό. Η θέση οδήγησης τέλος είναι καλή, παρότι στην αρχική έκδοση της δοκιμής μας το κάθισμα δε ρυθμίζεται σε ύψος και το τιμόνι δεν έχει ρύθμιση για το βάθος.

 

Χώροι: Κορυφαία άνεση για τους επιβάτες

Στο κομμάτι των χώρων, το Nissan Note έρχεται για να προσφέρει κορυφαία εσωτερική άνεση για τα δεδομένα των μικρών αυτοκινήτων. Ειδικότερα, στο πίσω μέρος του Ιαπωνικού μοντέλου, ο χώρος για τα γόνατα των επιβατών είναι από τους μεγαλύτερους που έχουμε καταγράψει στην κατηγορία, ενώ παράλληλα, το μεγάλο διαθέσιμο πλάτος και το σχεδόν επίπεδο πάτωμα, βολεύουν τη μεταφορά 3 ενηλίκων.

Αρκετός είναι και ο χώρος για τα κεφάλια τους, κάτι που σημαίνει ότι άτομα ακόμη και άνω του μέσου ύψους, έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στο πίσω κάθισμα. Τα ίδια επίπεδα ευρυχωρίας πάντως δεν συναντώνται στο πορτ-μπαγκάζ, το οποίο διαθέτει ένα απλά ικανοποιητικό ωφέλιμο όγκο 295 λτ., προσφέροντας παράλληλα ένα μεγάλο και πλήρες εκμεταλλεύσιμο άνοιγμα.

note03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιλογή που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει από τον ιδιοκτήτη είναι αυτή του συρόμενου πίσω καθίσματος (αυξάνει το πορτ-μπαγκάζ έως τα 381 λτ.), το οποίο διατίθεται με το πακέτο Family και συνδυάζεται με το μετακινούμενο δάπεδο του χώρου αποσκευών.

 

Παθητική ασφάλεια

Το Nissan Note προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφαλείας στους επιβάτες του, από τη στιγμή που από τη βασική έκδοσή του διαθέτει ESP, ABS με Brake Assist αλλά και 6 αερόσακους ασφαλείας (μετωπικοί, πλευρικοί, οροφής).

note04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, στον προαιρετικό του εξοπλισμό διατίθεται το σύστημα Nissan Safety Shield που περιλαμβάνει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας (Προειδοποίηση τυφλού σημείου, Προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, Ανίχνευση κινούμενων αντικειμένων), αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα επίπεδα.

 

Κινητήρας-επιδόσεις: Με έμφαση στην οικονομία

Η diesel έκδοση του Nissan Note δεύτερης γενιάς έρχεται με το γνωστό, αξιόλογο και δοκιμασμένο 1,5 dCi πετρελαιοκινητήρα της Renault-Nissan κάτω από το καπό της. Το μοτέρ αυτό στην περίπτωση του Note αποδίδει 90 ίππους ισχύος και κυρίως, 200 Nm ροπής διαθέσιμα μόλις από τις 1.750 σ.α.λ. Σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου και παρά τη μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου 5 σχέσεων, οι επιδόσεις που προσδίδει κρίνονται αρκετά καλές και ικανές να κινήσουν με άνεση το Note τόσο εντός των τειχών της πόλεως, όσο και εκτός αυτών.

 

note011113 (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Παράλληλα, ο οδηγός μπορεί να κινηθεί εξαιρετικά οικονομικά με το αυτοκίνητο εκμεταλλευόμενος το μακρύ κιβώτιο εκτός πόλεως, το στάνταρ σύστημα start/stop εντός πόλεως, αλλά και την επιλογή «Eco» που αλλάζει σε πιο οικολογικό το set-up του κινητήρα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην πράξη εύκολα κρατά κανείς τη μέση κατανάλωση κάτω από τα 5,0 λτ./100 χλμ., ενώ και οι εκπομπές ρύπων βρίσκονται στα 92 γρ./χλμ., απαλλάσσοντας τον κάτοχό του από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του κινητήρα, η Nissan ανακοινώνει σημαντική βελτίωση σε κραδασμούς και θόρυβο σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται πλήρως μιας και πάνω από τις μεσαίες στροφές λειτουργίας του, το μοτέρ αυτό θα γίνει αισθητό στο εσωτερικό.

 

Οδική συμπεριφορά-Ανεση: Ασφαλές, ευέλικτο και με πολύ καλή άνεση

Το Nissan Note βασίζεται σε νέα πλατφόρμα, το δάπεδο «V» που γνωρίζουμε από το Micra, η οποία προσφέρει καλύτερη ακαμψία από πριν, ενώ παράλληλα συμβάλει και στη συνολική μείωση του βάρους του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση διατηρεί κλασικές λύσεις με Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και Ημιάκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος, ενώ η υποβοήθηση του τιμονιού, όπως συνηθίζεται πλέον, είναι ηλεκτρική.

Στην πράξη τώρα, το Nissan Note ξεχωρίζει για την ευχρηστία και την ευκολία στην οδήγηση εντός πόλεως, προσφέροντας πολύ καλή περιμετρική ορατότητα μέσω των αρκετών γυάλινων επιφανειών και των μεγάλων πλαϊνών καθρεπτών.

Εκτός της πόλεως τώρα και στο ταξίδι, η σταθερότητα είναι δεδομένη στην ευθεία και το αυτοκίνητο δεν επηρεάζεται από πλευρικούς ανέμους, αν και ο θόρυβος είναι αισθητός.

Στις στροφές, το Note εμφανίζει τονισμένες κλίσεις από το αμάξωμα και η υποστροφή έρχεται σχετικά γρήγορα, ωστόσο οι αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες και προοδευτικές, ενώ το μερικώς απενεργοποιούμενο ESP φροντίζει για να διατηρούνται υψηλά τα περιθώρια της πρόσφυσης.

Στα συν πάντως του αυτοκινήτου και η πολύ καλή άνεση από την ανάρτηση, με τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα να περιορίζει τις αναπηδήσεις του κατά το πέρασμα από εγκάρσιες ανωμαλίες.

Το τιμόνι από την πλευρά του διαθέτει μικρές διαστάσεις και σωστό βάρος, ωστόσο η αίσθησή του είναι τεχνητή και στις στροφές αποδεικνύεται λιγότερο γρήγορο από όσο θα θέλαμε. Τα φρένα τέλος, έχουν καλή αίσθηση και η απόδοσή τους κρίνεται ικανοποιητική για την κατηγορία (100-0 χλμ./ώρα κάτω από τα 40,0 μ.).

 

Τιμές-εξοπλισμός

Από 14.890 ευρώ το diesel

Οι τιμές του πετρελαιοκίνητου Note ξεκινούν από τα 14.890 ευρώ με απόσυρση. Σε αυτή την τιμή ο εξοπλισμός είναι αρκετά καλός, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων 6 αερόσακους, ηχοσύστημα με χειριστήρια στο τιμόνι και σύνδεση USB, cruise control κ.λπ. 

Σίγουρα, θα θέλαμε το συρόμενο πίσω κάθισμα να υπήρχε από τη βασική έκδοση ώστε να βελτιώνεται κατά το δοκούν το νούμερο της χωρητικότητας του πορτ-μπαγκάζ, ενώ και μια πιο οδηγοκεντρική συμπεριφορά θα μας έκανε να το «συμπαθήσουμε» ακόμη περισσότερο, ωστόσο τα δεδομένα παραμένουν: Το Note είναι ένα compact αυτοκίνητο, με κορυφαίους χώρους για τους επιβάτες του, αλλά και με έναν πολύ οικονομικό diesel κινητήρα, που εκτινάσσει τη χρηστικότητά του.


πηγή: autotriti.gr